Pontos idő: 2018.09.19. 02:54

Időzóna: UTC
New Topic Post Reply  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: WH40k: Eldák
HozzászólásElküldve: 2016.04.26. 11:23 
Rang 8

Csatlakozott: 2011.04.13. 19:48
Hozzászólások: 7469
Tartózkodási hely: Érd

TWO OMC Házigazda ©
TWO Szolgálati Érdemrend ©
TWO ADMIN Elismerés ©
Kép

Nehéz röviden összefoglalni a Warhammer 40k Univerzumának talán legöregebb népét az Eldákat. Hasonlítanak az emberekre, a maguk egzotikus módján, mégis minden tekintetben mások, azok számára idegenek és érthetetlenek, számukra az emberek pedig szűk-látókörűek, vakok, tompák és primitívek.
Kezdésnek adok hozzájuk néhány linket:
Magyar Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Eld%C3%A1 ... mer_40_000)
Lexicanum: http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Eldar
Elda seregkönyv Dreamer88-tól: https://www.scribd.com/doc/149222518/Eldak-by-Dreamer88

Testfelépítés:
Az eldák nagyon hasonlítanak az emberekre, de fejlettebb az idegrendszerük, a csontozatuk, az agyuk, sűrűbbek az izomszöveteik, így erősebbek és gyorsabbak az embereknél, mindegyikük valamilyen szinten kötődik a hipertérhez, így mind pszí-használók. Fontos megjegyezni, hogy az eldák mindent jobban érzékelnek, mint az emberek.

Történelem:
Az eldákat az Öregek (Old Ones) teremtették a C'tan-ok és Necronok elleni harcban. Felruházták őket fejlett technológiákkal és pszí képességekkel, mivel rájöttek, hogy a Necronok nem igazán kötődnek a hipertérhez, így ez lehet a legyőzésük kulcsa. Sajnos a terv nem vált be. Az Öregek elbuktak, majdnem kipusztultak, viszont a Hipertér közbeavatkozásának hála a galaxis szinte pangott az ürességtől és a Necronok is aludni mentek.
Tehát adott volt egy majdnem üres galaxis, ahol az eldákon kívül kevés űrjáró faj maradt meg és azoknak sem volt semmi esélyük ellenük, ráadásnak ott volt rengetek életre alkalmas bolygó ahol éppen nem lakott senki, mert tulajdonosaik kipusztultak. Így lett az elkövetkező cirka 60 millió év domináns faja az Elda Birodalom, egy páratlan erő, melyhez fogható nem született azóta sem.
Kibővítették a Hiperhálót, hogy kevésbé függjenek a hipertérviharoktól, hajóik ha kellett egyetlen csapással csillagrendszereket pusztítottak el és nem volt hatalom amely megkérdőjelezhette volna az elda dominanciát a galaxisban.
Ez azonban nem várt problémához vezetett: Az eldák kihívások nélkül maradtak és talán még rosszabb, hogy nehézségek nélkül is egyben, így a mindennapi örömök nem bizonyultak elégnek és erősebb behatások után kezdtek kutakodni. Közben a hipertérben pedig egy új Káoszisten kezdett lassan, de biztosan növekedni.
Az eldák az évszázadok, évezredek alatt lassan teljesen hedonistákká váltak és így, az orgiák és kéj mámorában maguk okozták birodalmuk pusztulását, isteneik halálát és Slaanesh születését, kicsivel több, mint 10 ezer évvel a WH40k eseményei előtt. Ezt hívjuk az Eldák bukásának és ma azt a területet, ahol egykori birodalmuk központja volt az Iszonyat szeme foglalja magába. A megmaradt eldák lelkére azóta is szomjazik az élvezetek hercege (a sötét eldákéra és a Mestervilágokon élőkére biztosan,a kolóniákon élőkére nem valószínű).

Voltak azonban akik nem estek áldozatul Slaanesh-nek. Egyrészt számos kolónia volt, ami csak azért alakult, mert a benne élők nem óhajtottak élvhajhász módon élni és helyette inkább kihívásokat kerestek. Ők leginkább az erdei elfeknek felelnek meg és általában a Mestervilágok védelme alatt állnak.
Másrészt nem sokkal a bukás előtt egy próféta jelent meg, figyelmeztetve a közelgő végre és bár csak kevesen hallgattak rá, de akik igen, azok bolygóméretű űrhajókat, úgynevezett Mestervilágokat építettek és azokkal hagyták el a birodalmi felségűrt és ezek némelyike elkerülte a kataklizmát. Ők az egykori elda életformához legközelebb állók, őket szoktuk alapvetően eldáknak hívni.
Illetve adott még egy teljesen elkülönült csoport, a sötét eldák, akik tovább folytatták azt az életmódot, amit egykori birodalmuk végnapjait jellemezte és más élőlények lelkét fogyasztják el, hogy a sajátjukat megőrizzék.

Technológia:
Az eldák talán a galaxis legfejlettebb népe. A Tau is fejlett, az Impériumnak is vannak olyan fejlettségű eszközeik a technológia korából, amelyek vetekedhetnek velük, de összességében az eldákkal nem nagyon lehet felvenni a versenyt (még a Necronok sem tudták felvenni velük a versenyt, pedig öregebbek náluk).
Fegyvereik között egyaránt vannak plazma és energiafegyverek, csakúgy mint suriken-vetők és energiakardok. Fénykorukban csillagrendszereket tudtak elpusztítani félkézzel és bolygóméretű hajókat építettek élő, úgynevezett lidérccsontból, amely magát tartotta karban.
Ki tudták bővíteni a Hiperhálót, amelyet még az Öregek kezdtek el építeni, így szempillantás alatt utazni a térben és néhány esetben az időben is. Ám ők még tovább mentek: Városokat és könyvtárakat építettek a Hiperhálóba.

Lélekkövek:
Kicsit érdemes kitérni a lélekkövekre is. Ilyet csak a Mestervilágok lakói tartanak maguknál, mert a Sötét eldáknak más, groteszkebb módjuk van rá, hogy megőrizzék a lelküket Slaanesh-től, a kolónialakók pedig tiszták tőle.
A kő maga egy kristály, amely megőrzi viselője lélekeszenciáját, hogy az ne kerülhessen az örökké szomjas Káoszisten karmai közé. Eredeti funkcióján felül azonban ma már másra is kénytelen használni az elhunytak lelkét élő társaik, mert haderejük úgy megfogyatkozott, hogy csatarendbe kell állítaniuk az elesetteket is, így születnek meg a Lidércurak, Lidércpengék, Lidércőrök és a Lidérclovagok is.

Hadsereg:
Az eldák egykoron az egész galaxist uralták, de ma már a számuk azt nem teszi lehetővé, ezért áttértek a sokkal specifikusabb egységek használatára (bár minden elda képzett harcos, ők az Őrzők). Ezeket összefoglaló néven Maszk-harcosoknak szokás nevezni és több ágazatuk létezik, mindegyik élén egy-egy halhatatlan Főnix úrral. Egységeiket exarchák, seregeiket autarchok vagy jósok vezetik.
Megemlítendő maszkharcosok:
Szörny Bosszúállók
Kép
Az első és leggyakoribb maszkharcos-típus, akik a Háború istenének bosszúszomját személyesítik meg.
Uruk: Asurmen, az első Főnix Lord

Sikító boszorkányok
Kép
Nőkből álló maszk-harcosok, akik jelegzetes támadásukról kapták a nevüket.
Úrnőjük: Jain'Zar

Vadászó Skorpiók:
Kép
Közelharcban a legjobb maszk-harcosok, akik már egyszer elvesztették Főnix Lordjukat, hogy aztán egy újabb emelkedjen az áruló helyére.
Uruk: eredetileg Arthra, jelenleg Karandras

Tűz Sárkányok:
Kép
Őket sem túl nehéz kitalálni, hogy miről kapták a nevüket.
Uruk: Fuegan

Lecsapó Sólymok:
Kép
Könnyen páncélozott, repülve közlekedő maszk-harcosok, akik mindig a legváratlanabb pillanatokban csapnak le.
Uruk: Baharroth

Sötét Kaszások:
Kép
Ha a skorpiók a közelharc legjobbjai, akkor a kaszások a távolsági hadviselés bajnokai. Nehéz kasza és viharvetőkkel, melta és egyéb nehézfegyverekkel felfegyverezve osztanak halált az ellenségeiknek.
Uruk: Maugan Ra, aki a Bukás idején kiverekedte magát az Iszonyat szeméből

Hipertér Pókok:
Kép
A sólymok is meglepetésszerűen támadnak, de őket legalább láthatja az ellenség, még ha nem is megy sokra az információval. Ezek a harcosok ilyen előnyt sem adnak az ellenségnek. A semmiből tűnnek fel, közvetlenül az ellenséges csapatok belsejében, hogy gyilkoljanak néhány másodpercig és utána már el is tűntek.
Uruk: Nincs, nagyon fiatal rend

Fénylő Lándzsák:
Kép
Szintén fiatal rend és egyben a legkisebb létszámú is mind közül. Rakéta meghajtású, gravitációs motorokon támadna.
Uruk: Nincs, nagyon fiatal rend

Járművek:
A már említett lidércharcosok mellett földi csatákban elsősorban gravitációs tankokat és különböző, nehézfegyveres platformokat használnak ez eldák, melyek nagyot ütnek, gyorsan mozognak, de csekély a páncélzatuk.

Flotta:
Mivel az eldák lényegében visszaszorultak a Mestervilágaikra, így nagyban függnek erős flottájuktól, mely létszámukhoz viszonyítva a legerősebb talán az egész galaxisban. Hadseregükhöz hasonlóan azonban itt is a tűzerőn és a sebességen van a hangsúly, nem a védelmen, mert a cél pont az, hogy váratlan, gyors támadásokkal azelőtt legyőzzék az ellenséget, mielőtt az egyáltalán rájönne, hogy megtámadták.

Mestervilágok:
Külön bekezdést szentelek nekik.
A Mestervilágok önfenntartó, fény-alatti sebességen közlekedő, bolygóméretű csillaghajók, melyek egyben időkapszulák is, magukba foglalva mindent ami megmaradt az egykori birodalmukból, hogy egyszer, ha lesz rá lehetőség, az elda faj újjá éledhessen.
Leglényegesebbek:
Alaitoc
Biel-tan
Iyanden
Saim-Hann
Ulthwé

Kisebbek:
An-Iolsus
Altansar
Arach-Qin
Aringhe
Ctho
Dorhai
Il'sariadh
Il-Kaithe
Iybraesil
Kaelor
Kinshara
Lugganath
Meros,
Miel Carn
Mymeara
Mynathensar
Nacretineï
Stel-Uit
Telennar
Tir-Val
Varantha
Yme-Loc
Zahr-Tann
Zandros

Ezekből néhány teljesen elszigetelte magát a többitől, fertőzöttnek nyilvánítva azokat, de van olyan is, ami szövetségre lépett az Impériummal.
Megjegyezendő továbbá, hogy a "Véres Nebula" csatája óta az Impérium felhagyott a Mestervilágok megtámadásával, mert több, teljes flottát venne igénybe az elpusztításuk és a veszteségek horribilisak lennének.

_________________
63.OMC: Szicília


Vissza a tetejére
 Profile  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
New Topic Post Reply  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

           Designed By QuakeZone, 2011

Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség