48.OMC - Interjú; byarader (Szkíták)

Lezárult a 2013-ban indult Rome: Total War OMC, szám szerint a 48., mely egy hónap híján 3 évig futott. Az eredmény szövetségi győzelmet hozott a szkíta-makedón párosnak, melyhez ez úton is szeretnék gratulálni neked. Szeretnék feltenni néhány kérdést, hogy okulhassunk belőle:

Először azonban arra kérlek, egy pár mondatban mutatkozz be.
Bayarder lennék, és egy ideje "rontom a levegőt a TWO-on" (szerk.: reméljük még sokáig ;) ). Kedvenc hobbim közé tartozik a Medieval II mod-ok készítése. Röviden ennyi.

Elejétől fogva játszottál e az OMC-ben és ha nem, akkor milyen trónt kaptál örökül?
A játék legelején csatlakoztam a szkíta nemzetet választva.

Mind ismerjük és szeretjük a Rome Total War-t, és ezen belül is annak népeit, de nem árt, ha adsz egy rövid áttekintést arról, hogy te mely erősségeire építettél saját népednek.
Lovas népet választottam, mert az OMC-k egyik fontos tényezője a gyors egységek megléte, ez egy lovas nemzettel nem volt akadály, így erre alapoztam a stratégiám.

Magam is megfordultam az említett OMC-ben egy rövid időre és tudom, hogy nekem nagy fejtörést okoztak a kémek. Mármint, hogy sosem tették a dolgukat. Neked mennyire nehezítették meg a dolgodat ilyen apróságok?
Igen, nálam is egyik fő gond volt a kémek megléte és azok használata. Szegény nemzettel voltam, már a kémek képzése is gondot tudott okozni, így inkább a meglepetés csapásokra kellet építenem az elején. Ezért is akartuk a dákokkal lerohanni gyorsan a trákokat, a fejlett városaikért, de végül is ebből a harcból egy szövetség alakult ki, amit a trákok vezettek.

Kérlek szólj pár szót az ellenfeleidről, mint nép, illetve mint játékos, külön kiemelve, hogy kit tartottál a legnagyobb ellenfelednek!
A játék elején pmh (Trákia) ellen léptünk fel, de végül rávett hogy inkább vele legyünk, és vegyük fel együtt a harcot Vanta (Makedónia) ellen, így kerültem szembe a későbbi szövetségesemmel. Igazából nagyon eltoltuk a dolgot és nem rendelkeztünk rendes had és ügynök erővel ellene. Ezért a trák és dák birodalom bukásával letettem a fegyvert, nekem kedvező feltételekkel, vagyis én jól jártam mert kaptam egy dák és egy trák várost, ami rendbe szedte a gazdaságomat. Ezek után a Blanco (Germánia) ellen készültem, aki sajna távozott köreinkből, így nekem maradt a várakozás és később a könnyű préda. A szelekuidák ellen igazi háború nem volt, mert oda már úgy érkeztem, hogy nem volt tényleges ellenállás. Később a rómaiakkal vettem fel a harcot a germán földeken, de a lovassági fölény és a kimerült római gazdaság már csak védekező harcot vívott. Igaz, ha nem érkezek meg oda akkor lehet erőre kaptak volna a brit/frank földekből.

Az OMC-ket általában olyanok nyerik meg, akik előre megtervezik a lépéseiket és kiszámítják ellenfeleiket és több körre előre vannak terveik arra nézve, hogy mire, hogyan reagáljanak. Rád ez mennyire volt igaz?
A játék elején Hansappal (Dákia) volt terv, de ezt pmh (Trákia) keresztbe húzta. Borult az egész, és körről-körre éltem egy jó ideig, majd Vanta (Makedónia) adott célt és így kezdtem bele a tervek szövésébe ami végül bejött.

Voltak e nagy forduló pontok az OMC-ben, amikor csak egy hajszálon múlt a győzelem, vagy végig irányításod alatt tartottad az egészet?
A trák/szelekuida/dák/görög szövetség bukása. A többi csatám egyértelmű volt, úgy gondolom. Csak idő kérdése volt a győzelem általában, már legyengült birodalmak ellen harcoltam.

Mivel szövetségi győzelem született, így felvetődik bennem a kérdés, hogy mennyire építettek egymásra és mennyire hangoltátok össze a lépéseiteket, vagy hogy egyáltalán mennyire tudtatok segíteni egymásnak?
Vantával nagyon össze dolgoztunk, mikor kialakult köztünk a szövetség, körről-körre átbeszéltük mi merre menjen, és mi lenne a jobb lehetőség. Jó társ volt ebben.

Használtad e a diplomáciát a győzelmed eléréséhez? Ez alatt főképp arra gondolok, hogy kötöttél e pillanatnyi paktumokat, vagy olyan egyezségeket, amelyekről tudtad, hogy meg fogod szegni őket?
Ahogy többször írtam az elején volt egy nagyobb szövetség. Utána inkább Vantára hagytam a diplót, én meg harcoltam érte.

Mi volt ellenfeleid legnagyobb hibája?
Vantát megtámadták - de hibát nem mondanék, hagyták Vantát nagyra nőni, a görög városok bukása után a rómaiaknak esetleg erélyesebben kellet volna fellépniük ellene.

Mi volt a te legnagyobb hibád? Kihasználták az ellenfeleid?
Trákiát bekellet volna darálni, és nem diplozni vele, ezt Vanta tökéletesen kihasználta.

Köszönöm az interjút, mindnyájunk nevében!
Nincs mit, egy élmény dús játék volt, és köszönöm a részvevőnek, akik kitartottak a játék mellet végig, és méltó ellenfelek voltak.
 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 116 vendég böngészi