Volt egyszer egy 37.OMC - Pápai állam

Talán látható, de én imádok nosztalgiázni, elmerülni a múlt eseményeiben, megpróbálni tanulni belőlük, vagy csak mosolyogva visszagondolni rájuk. Megint itt egy ilyen alkalom, mivel az OMC-s Interjúk közül egy érdekes darabbal készültem most nektek, ugyanis nem a győztest Interjúvoltam meg, hanem azt az embert, akinek a trónját később győzelemre vitte misafeco. A régiek már biztos kitalálhatták, hogy az egykori "OMC Politikusunkról", Glendowerről van szó. Köszönöm neki az Interjút, hogy ennyi idő után bevállalta, hogy válaszol a kérdéseimre és természetesen ezúton is gratulálunk ismét misafeco-nak, aki végül győzelemre vitte a Pápai államot, a cikkből kitűnik, ez sem volt egyszerű művelet!

Kedves Glendower! Utólag szeretnénk elmerülni a 37. OMC eseményeiben, ami nehéz feladat és bár nem te nyerted meg magát az OMC-t, de pápaként játszva komoly hatalom összpontosult a kezedben, ezért gondoltuk, hogy megfelelő társ leszel abban, hogy a történéseit felelevenítsük. Kezdjünk is bele!
Kevés emlékem van a 37.OMC-ről, azon kívül, hogy ez volt az egyetlen OMC, ahol virtuális házasságot kötöttem, mint Spanyol uralkodó, illetve, hogy egyike volt a két egyszerre induló, úgy nevezett "Nobilis" OMC-nek, melyekbe voltak pápák és ha jól emlékszem minden állam csak egyetlen tartományt kapott kezdésnek.

Bemutatkoznál pár mondatban kérlek?
Nos, erre a kérdésre legalább teljes magabiztossággal tudok válaszolni. Azt hiszem, túlságosan fapados megoldás lenne, ha idemásolnám a TWO-profilomhoz csatolt bemutatkozásomat; legyen elég annyi, hogy helyi viszonylatban öregnek számítok, annak idején eszméletlen módon belelkesedtem, a nevezett OMC végóráiban pedig egyéb elfoglaltságot kerestem. Egyesek ezt menekülésnek hívják – szerintem ez merőben szubjektív. A viccet félretéve, hogy írjak valami értékelhetőt: azok közé a játékosok közé tartoztam, akik számára elsősorban a hangulat volt fontos, ami pedig azután jött… úgy vélem, az ízlésemhez képest nagyon is építettünk a program hibáira és rejtett kiskapuira, és maradjunk is ennyiben. Hogy egy minap feltett kérdésedre is válaszoljak nagy hirtelenjében: legközelebb akkor van esélyem OMC-játékra, ha nem lehet benne mentést újratölteni. 

Hogyan kerültél a pápai székbe? - mert emlékeim szerint ez akkoriban egyáltalán nem volt egyszerű.
Őszintén szólva ez volt a dolgok egyszerűbb része. Sok riválisom amúgy sem akadt; úgy értem, nem álltak sorban a jelentkezők. Első blikkre elég sok megszorítás sújtotta őszentsége magánbirodalmát, és ez – szerintem – sokak kedvét elvette. Amúgy meg, csak jártattam a számat. Ha jól emlékszem, valamelyik OMC-ben Milánó színeiben is egy hasonló, egyházi figurát irányítottam, és az lehetett a felvételi vizsgatételem. Igen, tisztul a dolog: arrafelé is izgalmas szócsatákat vívtunk az ellenségeimmel, de a csatatéren annyira már nem remekeltem.

Mi volt a kezdeti terv? Terjeszkedni a kereszt lobogója alatt és nyerni, vagy inkább csak a szerepjáték érdekelt benne?
Utóbbi, de azért volt elképzelésem. Mivel nagyon le voltam tiltva a terjeszkedésről, kieszeltem egy másik megoldást. Pénzem volt dögivel, szóval a négy égtáj felé kiküldtem az üzenetet, ami a túlélésemet szavatolta. Nem tudom, a játékosok mennyire láttak bele a pakliba, de lényegében mindenkitől kértem egy – számukra – majdhogynem jelentéktelen területet, mondjuk úgy, adományként. Cserébe melléjük álltam vitás kérdésekben, pénzt utaltam nekik, ilyesmik. Volt, aki tojt az egészre, de elegen voltak azok is, akik adakoztak. Pár kör után több eldugott kis „szigetem” volt, amiket a kellő időben, a hódítási tilalom lejártával egy-két lépéssel össze tudtam (volna?) kötni. Papíron jól nézett ki, egész komoly birodalom épült ki egyetlen kör leforgása alatt.

Miben nyilvánult meg a pápaiságod? Milyen eszközökkel éltél, hogy hitelesnek lássanak a szerepedben?
Szentségeltem. :) Igyekeztem hangulatosra írni a diplomáciai bejegyzéseket, és nem mindenkinek hazudni. Próbálkoztam küldetések beadagolásával is, illő jutalomért, de a profik nem törődtek vele, ők már előre matekoztak, az újoncoknak pedig – részint éppen a nagy beleélés miatt – borítékolható volt a bukásuk. Egyébként a kezdő játékosok jobban elfogadták a pozíciómat, és én is jobban megkedveltem őket; volt, akiért háborút is indítottam, folyamatosan pénzeltem. Néhányukkal a játék befejezte után, ma is tartjuk a kapcsolatot egyéb platformokon, szóval annyira nem lehettem szemét.

Mindenki elfogadott téged pápaként az OMC-ben? Nem voltak ellenpápák, vagy eretnekké váló egyházrészek, ami más OMC-ben előfordult, gondolva itt főképp a 19.OMC-re.
Ilyen jellegű problémák nem rémlenek, mert összefolynak az emlékek. Marha régen volt ez az egész. Valaki javítson ki, de talán ebben az OMC-ben történt, hogy az oroszokkal összerúgtam a port, de aztán 1-2 kör alatt valaki kivégezte őket. De mérget nem vennék rá, tényleg.

Ki volt a legnagyobb szövetségesed?
Ezen a téren számomra nem a szigorúan vett játéktudás számított. A profilneve magicto98. Azt hiszem. Az a helyzet, hogy már csak a valódi neve ugrik be biztosan. A lelkes kezdők közé tartozott, jól esett atyáskodni felette. Megjegyzem, amúgy nem egy elveszett srác, rendkívül élvezetes trükköket ismer, merthogy bűvészkedik.

Ki volt a legnagyobb ellenfeled?
Dragon. Amellett, hogy iszonyat jó szövetséges és szerepjátékos volt, velem ellentétben azt is jól viselte, ha átverték az agyát. Vert helyzetből is simán legyalázott, végtelenül profi matekos-játékos. Emlékszem, két napig szenvedtem Róma visszafoglalásával, marha büszkén toltam tovább a mentést és postoltam a diadalt, erre simán kizavart a várból, én meg még csak meg sem találtam az embereit. Nem az ő érdemeit kívánom csorbítani azzal, hogy azt mondom, a játék ezen, túlzottan is számolgatós és ezerszer visszatöltős szelete már akkor sem érdekelt igazán. Most komolyan. Kém-és orgyilkosmentes, mentés nélküli OMC nem létezik?

A pápai állam sosem a hadseregéről volt híres, de azért nem lehet oka panaszra. Kihasználtad katonai erejét országodnak, vagy hagytad, hogy a hívek elpusztítsák ellenfeleidet?
Készültem a háborúmra, de inkább a hívekre támaszkodtam. Halmoztam a pénzt, hogy hamar legyárthassam a magam embereit, a többiek meg addig is pusztították az ellenségeket rendesen. Ibéria felé viszont már a saját katonáimmal nyomultam, hogy legyőzzem a Sárkányt. Akkor még azt hittem, van esélyem. Jobban belegondolva talán volt is, nem hiszem, hogy Dragon. felállt volna még azután a hadjárat után. Odapirított rendesen, de szerintem túl sokan voltunk ellene – a végét mondjuk már nem vártam meg.

Mennyire komolyan terveztél előre? Volt hosszú távú terv, vagy csak kihasználtad a lehetőségeket?
Túlságosan is előre terveztem, és ez miatt sokat bosszankodtam, mert túl sok időm volt agyalni, de cselekedni annál kevesebb. Ráadásul, amikor a tervek 90% instant meghiúsul, az ember megunja a dolgot, és inkább fásultan várja, mit pörget a gép következőre.

Misafeco (a későbbi győztes) vette át tőled később az állam irányítását. Mennyire került szerinted addigra "eldöntött" helyzetbe?
Ezt tőle kellene megkérdezni. Részemről úgy gondolom, egy romhalmazt kapott, szükség volt az ő irányítására. Ő már a nagyok végviadalába lépett be, én magam biztosan elbuktam volna. Akkor már inkább számított a játéktudás, mint az elején. Neki az nagyságrendekkel több volt.

Eleve, miért hagytad ott magát az OMC-t, illetve az OMC-ket?
Dragon. mindig felbosszantott. :) Ez annyira nem is vicc. Amúgy rengeteg időmbe telt, hogy az OMC-vel, és úgy egyáltalán a TWO-val foglalkozzam. Nagy terveim voltak a Lloegyr OMC-vel is, de aztán már arra sem jutott energiám. Dolgoztam, edzettem, írtam a kiadómnak – reklám helye –, szóval örültem, hogy lyuk van a… számon. És, tudod, ott van az egyetlen igazi indok. Család. Annál semmi sem lehet fontosabb.

Jó tanács az OMC-zőknek?
Mindig mindenki hazudik. Mindenkinek. Kivéve én. :)

Bármi más amit esetleg megosztanál velünk?
Pff. Fogalmam sincs. Ja, de. Megszületett az ifjabbik Glendower. Tizenpár év, és pár kör alatt lerendez itt mindenkit. Fél kézzel. Csukott szemmel. Egér nélkül. Kikapcsolt gép mellet. Is. Komolyan.

Köszönöm mindnyájunk nevében az interjút neked!
Ugyan már, én köszönöm, hogy ennyi év után eszetekbe jutottam. Tényleg jól esett.
 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 209 vendég böngészi