Interjú a 21.OMC győztesével, F1End-del

Minket ért a megtiszteltetés ,hogy az újjá alakult oldalon az elsők között létrehozott 21.OMC két és féléves pályafutásának győztesét köszöntsük.

Üdvözöllek F1End !
Főképp a játékból ismerhetnek a tagok, a profilod kevésről árulkodik,gondolok itt például arra ,hogy az első látogatásod is rejtve maradt.

Ha nem vagyok indiszkrét ,kérlek mesélj pár szóban magadról!
Nos, hát mit is mondjak magamról?
22 éves vagyok, Győr mellett élek, de az időm nagy részét Pesten töltöm, mert a Corvinus Egyetemen tanulok.

Miként találtál rá és csatlakoztál a fórumhoz?
Már a régi twonline oldalon is regisztrálva voltam. Ha jól emlékszem a Rome Total Warhoz magyarosítást keresve jutottam el az oldalra, már akkor regisztráltam a fórumra is. Akkor valamivel aktívabb voltam a fórumon (legalábbis a jelenlegihez képest, bár akkor sem voltam túl nagy sztár), első sorban az M2TW -vel, modokkal, történelemmel és politikával kapcsolatos topikokba írtam néha-néha.

Miért csak egy omc-t vállaltál? Soha nem kapott el a hév, hogy ha már ilyen jól állsz, újabbakba is belefognál?

Ami azt illeti, korábban, még a weboldal cserélgetések előtt beléptem az akkori 9. M2TW OMC -be is, mint német uralkodó. Egy viszonylag erős birodalmat vettem át, azonban egy török-mór Jihad épp ekkor érte el a birodalmat Észak-Itáliában. Ugyan az oldal vándorlása miatt megszakadt OMC játékoshiány következtében meg lett szüntetve, de már itt megtapasztalhattam, hogy egy komoly háború tisztességes levezénylése bizony eléggé időigényes elfoglaltság. Én pedig szeretem normálisan elvégezni azt, amibe belekezdtem, szóval ez volt az egyik oka annak, hogy nem vágtam bele újabb OMC -be. Ehhez még hozzá jön mondjuk az is, hogy elkezdtem egyetemre járni, és a Totalwar sem kötött le már annyira, mint régebben.

Az omc az elején elég lassan indult be és néha csak 2-3 mentés került feltöltésre egy héten. Nem is emlékszem ,hogy valaha is pörgették volna Egyiptomot.
Volt módszered, aminek segítségével folyamatosan figyelemmel tudtad kísérni az eseményeket?

Én úgy emlékszem, hogy egyszer el lett pörgetve Egyiptom, pont a jelenlegi fórum beüzemelése előtt talán. Ugye költözött az oldal, és ha jól emlékszem talán egy alternatív twonline is létrejött, én pedig kissé összezavarodtam és így kimaradtam egy körből. Annak, hogy egyszer sem lettem ezen kívül pörgetve szerintem elég nagy részben az az oka, hogy nem vállaltam be sok OMC -t, és emiatt nem is volt kifejezetten nehéz nyomon követni az események alakulását. Azonban még így sem volt egyszerű mindig elég időt összekaparni hozzá, különösen vizsgaidőszakban vagy ha valami nagyobb beadandót kellett írnom, mikor épp hozzám ért a kör!

Térjünk át egy kicsit a játékra.
A kezdetek óta irányítottad a birodalmad?

Igen, és ez egyértelműen előnyt jelentett néhány másik uralkodóval szemben, volt ország, amit nagyon kezdő játékos indított, s emiatt az őt követő uralkodó(k)nak jóval nehezebb volt a dolga.

Mit tekintesz e győzelmed kulcsának? Volt hosszú tervű stratégiád? Ki vagy melyik birodalom volt a legnagyobb - hogy úgy mondjam - ellenség számodra?

Igen. Már a kezdet kezdetén sejtettem, hogy egy nagy Jihad-Keresztes háború kombónak leszek a része, és az dönti majd a birodalmam végzetét. Ezt az OMC elején kialakult szövetségesi rendszerek is megerősítették, mert például a HRE az összes szomszédjával szövetséget kötött, tehát ha egy kis izgalomra vágyott volna a császár akkor bizony el kellett indulnia keletnek. Alapvetően arra számítottam (az egyjátékosbeli tapasztalataimra alapozva), hogy a Szent Földre fognak keresztes hadjáratot hirdetni, ha már nagyjából felkészültek a harcra. A tervem alapvetően az lett volna, hogy erre egyből hívok egy Jihadot és megindulok nyugatnak, hogy a harcok minél kisebb részét kelljen a saját területemen megvívni, hogy lehetőség szerint a szomszédos keresztény területeken, elsősorban Görögországban és Dél-Itáliában menjen végbe a pusztítás. Azonban nem pont így történtek a dolgok. Egyrészt az első keresztes hadjáratot kb a 10 körrel azelőtt hirdették meg, mint amire számítottam. Ez abból a szempontból hátrányt jelentett, hogy még nagyon nem álltam készen, abból viszont előnyt, hogy a keresztény államok sem, jó néhányuk még lázadó vagy gép által irányított területek meghódításával volt elfoglalva. Egy másik problémát jelentett volna, hogy a kezdő török uralkodó a nagyjából a 8.-9. körben egyetlen város elfoglalására csendben elhasználta a Jihadot. Erre egyébként én is csak akkor jöttem rá, amikor már élt ellenem a keresztes hadjárat, de ebből kiindulva gondolom a keresztény uralkodók sem tudtak róla. Bár végül én indítottam támadást Jihaddal, a stratégiám nagyjából ugyanaz volt, mint az alapesetben lett volna:
1. Ahogy korábban említettem, alapvetően az ellenséges területen akartam a harcokat folytatni, hogy a szétforgácsolódó infrastruktúra az ő gazdasági erejüket és toborzási lehetőségeiket gyengítse jobban.
2. Egy rendkívüli méretű háborúra készültem, ami becsléseim szerint még akkor is iszonyatos élőerőbeli áldozatokat követel, ha kiválóan vezénylem le a hadműveleti-harcászati részét a hadjáratnak az elfoglalandó területek és a potenciális ellenségek nagy száma miatt. Emiatt jó előre elterveztem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy lehetőleg ne kelljen jobban takarékoskodnom az élőerővel, mint anno Zsukovnak(bár ez kissé talán túlzás). Ehhez, először is kiválasztottam azokat az egységeket, amiket érdemesnek tartottam gyártani egyrészt a harcértékük, másrészt az áruk (amibe az előállításukhoz szükséges infrastruktúra létrehozása is beletartozik) figyelembe vételével. Ebbe elsősorban az összes lovas (Desert Cavalry, Arab Cavalry, Mameluk Archers), a Kurd Javelinman és a Saracen Militia tartoztak bele (illetve a Hasassin, de mivel kissé véletlenszerűen települnek a céhek, ezt nem tudtam befolyásolni különösebben). Több települést felfejlesztettem olyan szintre, hogy ezeket vagy valamilyen kisegítő egységet (kém, orvgyilkos, hajók) képesek legyenek gyártani, méghozzá nagyjából folyamatosan 10 vagy annál több körön keresztül felváltva (tehát mondjuk 3 körig milíciát gyárt a város, ha nem tudok ott többet képezni, akkor hajót, majd kémet, amíg újra nem jelenik valamelyik előző típus). Mivel a Jihad alatt nincs fenntartási költség, és előrenyomulás esetén a zsákmány az amúgy is erős gazdasági bevételekkel együtt elég nagy jövedelmet jelent, bőven volt miből hadsereget képezni, különösen úgy, hogy gyakorlatilag a Jihad megkezdése után az „otthoni” városokban semmilyen építkezést sem folytattam, az elfoglaltakban is csak minimálisat, szinte minden erőforrást a haderőre költöttem. Így végig volt elegendő egységem ahhoz, hogy több fronton folyamatosan támadjak, még akkor is, ha egy-egy seregemet teljesen megsemmisítették. Hasonló okokból gyakorlatilag minden rendelkezésre álló zsoldost felbéreltem, részben azért, mert ez „instant” egységeket jelentett (Jihad miatt 0 fenntartási költséggel) részbeni pedig azért, hogy ne kerülhessenek az ellenség kezébe.
3. Egy másik fontos stratégiai alapszabályom, Machiavellit idézve „Tudvalevő, hogy az emberek megbosszulják az apróbb sérelmeket, mivel a súlyosakat nem tudják; ezért vagy dédelgetni, vagy elpusztítani kell őket: az embereknek úgy kell ártani, hogy ne lehessen félni a bosszútól.” Ha valakit megtámadtam, akkor a célom az volt, hogy teljesen megsemmisítsem. Nem feltétlenül kell, hogy az összes területét megszerezzem, a cél az, hogy minél kevesebbet tudjon ártani nekem, hiszen ha nincs hadsereg, ami küzdjön ellenem az az 1-2 lázadó város úgyis gyorsan bevehető. Egyetlen egy alkalom volt, amikor békét kötöttem támadás után, méghozzá Velencével (részben azért, mert kissé bűntudatom volt amiatt, hogy megszegtem a velük kötött megnemtámadási szerződést), de később ők is elárultak, bár szerencsére elég szerencsétlen helyzetben voltak, így még ugyanabban a körben ki tudtam irtani őket. A legnagyobb ellenségem egyértelműen a Francia Királyság volt. Onnantól kezdve, hogy Velencétől megszerezték Észak-Itália nagy részét (aminek a részleteit csak nagyjából ismertem, de a rendelkezésre álló adatok alapján katonailag szempontból kiválóan levezetett hadműveletnek tűnt), majd szövetségesüké is tették őket(ami diplomáciai szempontból is ügyességre vall), valamint a diplomácia topicban is eléggé ellenséges volt velem, szinte biztosan tudtam, hogy köztünk fog eldőlni a játék végkimenetele. Részben ezért is hívtam pár kőrrel a tervezett időpont előtt Jihadot, mivel az angolokkal és a szicíliaiakkal közösen támadást indítottak a mórok ellen, amit ők Jihad nélkül biztos, hogy képtelenek lettek volna kivédeni. Ha azonban elbuknak, akkor a franciák úgy megerősödnek, hogy szinte esélytelen lenne megállítani őket.

Mi volt ellenfeleid legnagyobb hibája?
Az ellenfelek legnagyobb hibájának (a körök le nem játszásán túl) az összehangolatlanságot tartom (ami igazság szerint nekünk is felróható). Bár néha összehangoltnak tűntek, szerintem az idő nagy részében nem ez volt a helyzet, még akkor sem, amikor teljesen egyértelmű volt, hogy gyakorlatilag mindenkivel hadban állok. Ha pontosan megtervezik a támadásikat, egy helyre összpontosítják az erőiket már az elején, több esélyük lett volna. Egy másik, talán az összehangolatlanságba beleilleszthető hibának azt tartom, hogy bár a Jihad már nagyban folyt, a németek mégis megtámadták Oroszországot. Ügyes diplomáciával szerintem legalább azt el lehetett volna érni, hogy az oroszok még sokáig kimaradjanak a harcokból (sőt talán még ellenünk is fordíthatták volna őket), és az ott lefoglalt német haderő azonnal délre, ellenem induljon harcba induljon. Persze utólag könnyű okosnak lenni.

Mikortól vált biztossá a győzelmed?
A győzelmemet onnantól éreztem biztosnak, hogy sikerült a Bécs melletti német, és az Észak-Itáliában/Svájcban kialakított francia védelmi vonalakon áttörni. Egy másik, közvetlenül ezt megelőző résznek mondható még az, amikor az utolsó, potenciálisan franciák által használható földközi-tengeri kikötőt is sikerült lerombolni Velencében.

-Volt-e olyan húzása valamely ellenfelednek amely komolyan meglepett/elbizonytalanított?Kissé a 2. (Jihad elleni) Keresztes-hadjárat meghirdetése utáni körökben bizonytalanodtam el. Egyrészt ez a nagyon gyors francia előretörésnek köszönhető, de ez feltételezem főleg amiatt következett be, hogy gyorsan nyomultam előre, bele az ügynökökkel teli területekbe, úgy, hogy a saját kémeim le voltak maradva. De ezt a kezdeti ellen-lendületet végül sikerült megtörni.

A másik eset, amikor kissé elbizonytalanodtam akkor következett be, amikor Velence támadást indított ellenem a békekötésünk után. Míg nem volt nálam a mentés, eléggé bizonytalan voltam, mert a lehető legrosszabb esetben a váratlan támadása komoly nehézségeket is okozhatott volna. Ezek nagy része azonban szerencsére nem következtek be.

Mely szövetségesed volt a legnagyobb segítség számodra?
Egyértelműen a Mór. Már csak azért is, mert a legkeményebb ellenségemnek közvetlen szomszédja volt. Mindenesetre elég rendesen részt vett a harcokban, bár azt is meg kell említeni, hogy a másik két szövetségesem (Török és Orosz) jóval messzebb volt a tűztől, már csak földrajzi elhelyezkedésük következtében is kisebb volt a szerepük.

Bármi egyéb amit megosztanál velünk?
Igen, kissé alábecsültem eleinte a balliszták fontosságát. Bár volt az eredeti területeimen is balliszta gyár, ezeket nem indítottam el Jihaddal, mert azt gondoltam, hogy túl sokáig tartana míg eljutnának az ellenséghez és inkább megoldom kémekkel a dolgot. Így utólag végiggondolva máshogy csináltam volna. A játék elején elég volt az a pár meglévő kémem, hogy Bizáncot elintézzem, mert nekik még annyi sem volt, de később a franciák és a németek ellen harcolva már nélkülözhetetlenek lettek az ostromgépek.
Egy másik tanulság, hogy a diplomáciát sem kezeltem elég nagy fontossággal. Nálunk is elég nagy mértékben felróható az összehangolatlanság, ha többet írogattam volna a szövetségeseknek és jobban megbeszéljük a dolgokat könnyebben elérhető lehetett volna a győzelem.

Köszönjük ezt a rendkívül tanulságos interjút és, hogy szántál időt ránk!
További sikereket kívánunk TW-ban és az egyetemen egyaránt.


Szerző: Norujn és Cisquo
Lektor: gucika

 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 135 vendég böngészi