MI az OMC?

Az OMC (Online Multiplayer Campaign) egy egyedülálló játéklehetőség a Total War széria egyes részeivel, melyre a Total War Online - Magyarország fejlesztői biztosítanak lehetőséget a fórumon. Röviden összefoglalva: a Total War játékbeli "Nagy hadjárat" (Grand Campaign) üzemmódban játszunk, többen együtt, egy térképen, egy játékban mint egy társasjátékot (~Multiplayer Campaign). Hogy mindez hogyan működik, arra ez az útmutató ad választ. Ami fontos: a játék ingyenes és bárki számára elérhető, aki rendelkezik az adott játékkal és érvényes regisztrációval a Total War Online - Magyarország fórumán!

***

Az Online Multiplayer Camapaign [továbbiakban: OMC] jelenleg a TWO fórumon alkalmazott játékforma, amely a Medieval II: Total War és Rome: Total War játékokkal működnek. Lényege, hogy a játékbeli frakciókat/népeket élő emberi játékosok irányítják, mindezt egy játékfelületen belül. Ennek technikai hátterét most nem részletezzük, hiszen a játékosnak ezzel kapcsolatban nincs teendője, ugyanis ezt TWO fejlesztői oldják meg.

A játék menete

A fórumon megszületik az igény egy új OMC indítására, összegyűlik a szükséges létszám az adott játékhoz, eldöntik hogy melyik játékkal szeretnének játszani. A szervezést a TWO fejlesztői végzik, majd minden játékos kap egy népet az adott játékból (sorsolás vagy választás útján). A korábban említett technikai módosítást a TWO fejlesztői végzik el az OMC játékmentés (.savegame file) -án, ami lehetővé teszi hogy a nagy térképen  (hadjárat üzemmódban) egyszerre több frakciót is irányíthasson emberi játékos. A fórumra feltöltik ezt a módosított mentést és kezdődik a játék. Ezt a fájlt letölti az 1. játékos, végigjátssza a saját körét (építkezés, seregmozgatás, stb), majd ha befejezte rákattint a "kör vége" ("End Turn") gombra. A technikai módosítás itt lép közbe: a gép nem lepörgeti a többi frakciót (ahogy "Egyjátékos" módban tenné), hanem a sorban következő frakcióra ugrik. Az adott frakció felületét egy jelszópanel védi (jelszavakat a TWO fejlesztői kezelik, játékon kívüli), ez biztosítja, hogy a gép előtt ülő játékos, nem lát bele az utána következő frakció játékába. Az 1. játékos ekkor elmenti a játékot (a mentésnek a szabályzatban meghatározott nevet adja), majd kilép a játékból. A számítógépén megkeresi az adott Total War játék mentéskönyvtárát, ahol az OMC mentés lesz, és ezt feltölti a fórumra (a mentéseket külső oldalra tesszük fel, majd a letöltési linket másoljuk be, ill. adjuk tovább). A soron következő (2.) játékos letölti a mentést, beilleszti a játékába és megnyitja. Ekkor a saját frakciójának emblémája lesz látható, illetve egy jelszópanel, itt megadja jelszavát és már kezdheti is a körét. Ha végzett a lépéseivel, akkor az előbbi metódus szerint jár el (ment, kilép, feltölt, tovább ad).
Tehát, hogy érthető legyen, íme egy példa: Medieval II: Total Warral játszunk, ha Angliával vagyunk és rákattintunk a kör végére, akkor továbbpörög a játék, de csak Franciaországig (tehát a sorban következő államig), az idő nem múlik! Franciaország királya letölti a mentést és megteszi a szükséges lépéseit. Az időben akkor halad előre a játék, ha egy körben minden játékos által vezetett frakció lépett (Magyarország tehát az utolsó). A mentést tovább kell küldenünk az utánunk következő frakciónak (illetve, annak a játékosnak aki a sorban utánunk következő államot irányítja), aki kinyitja a mentést, belép a jelszavával, majd szintén lép abban a körben, azután ment és továbbadja. A játékmenet gyorsasága a felhasználók hozzáállásán múlik, ezt OMC szabálypontok biztosítják (átlag 4-6 nap).

Ennek megfelelően annyi ember játszhat egy OMC-t ahány játszható frakció van az adott játék campaign map-jén (stratégiai térképen), alapestben 12 körül van ez a szám, de bizonyos esetekben (pl. különböző modok esetén) akár 18-20-an is lehetünk.

Mi a helyzet a Csatákkal? Ki játszik ellenem?
A csatákat mindenki a gép ellen játssza a saját körében. Erre technikai lehetőség bár lenne, de jelen állás szerint még nem tudjuk kivitelezni, hogy ennyi játékost egyszerre ültessünk a gép elé egy időben, úgy hogy mindenkinek kényelmes legyen. Az OMC-ben tehát úgy kell sakkozni a stratégiai térképen, hogy mi játszhassuk le a döntő csatáinkat, azaz a mi körünkben történjenek a számunkra fontos lépések, ez tehát egész egyszerűen egy magasabb stratégiai szintet követel mint a Single Player, a harcászati szint kiesik (gép ellen játsszuk a csatát). Ebből kifolyólag pl.: a kémek és ostromgépek ebben nagy segítségünkre lesznek, szerepük felértékelődött, hiszen 1 kör alatt tudunk elfoglalni velük településeket, nem kell ostrom alá vennünk és otthagynunk a sereget, amely itt öngyilkosságot jelent. Elsőre idegennek hangzik, de a csata hangulata így is megmarad, viszont az egész játékot egy szinttel magasabbra kell helyezni és jóval előre gondolkodni.
Megj.: vannak olyan speciális OMC-k, ahol csak "autocsata" működik.

Tevékenység a fórumon és a háttérben...
A játék ugyan relatíve lassú, de a kihívás jóval nagyobb. A fórumon a diplomácia, amely ezáltal sokkal inkább előtérbe kerül, komoly súlya lesz a szavunknak (hozzászólások révén) és döntéseiknek ára lesz. Adott esetben egy-egy háború elindításához, előre gyártott propaganda szükséges, amelyekhez a játékosok felhasználhatják történelmi ismereteiket. Az egész játék tehát egy hatalmas politikai-gazdasági komplexummá válik, diplomáciával, cselszövéssel és egyéb intrikákkal megfűszerezve. Mivel az OMC-ben élő emberek ellen játszunk minden egyes lépésünknek komoly következménye van. Az a kényelmes luxus, ami az egyjátékos módban jelen van, itt nem létezik többé. Nincs lehetőségünk hibás lépéseink gyors kijavítására. Nem menthetjük meg terveinket azzal, hogy néhány katonánkkal megfutamítjuk az ellenfél sokszoros túlerőben lévő csapatait, mert nagy valószínűséggel hibánk még azelőtt meg lesz torolva, mielőtt a kör újra hozzánk kerülne
és nincs "Load" opció.

Az OMC fórumfelülete
Az OMC bajnokságoknak van egy saját fórumrészlege a TWO fórumán belül >> Ezen belül minden egyes OMC játéknak van külön részlege, az egyes OMC részlegekbe alapvetően 3 külön téma van: Mentések (ide csak az adott OMC játékmentéseit teszik), Diplomácia (a hivatalos diplomáciai tárgyalások, egyezmények, hirdetmények felülete) és a Kocsma (ide jöhet minden más, az OMC-vel kapcsolatos dolog).

Mi kell hozzá hogy játszhassak?
Elsősorban az adott Total War játék megléte, szabadidő (1-1 kör lejátszása több óra is lehet ha háborúban állunk), még több időre lehet szükségünk ha diplomáciát folytatunk a fórumon. Szükség lesz internetkapcsolatra és persze az adott játék, amivel az OMC fut, annak a készségszintű ismeretére. Ez utóbbihoz segítséget nyújtanak a TWO tesztjei, cikkei. Végül, de nem utolsó sorban egy fórum regisztrációra >>

Eldöntöttem, jelentkezem!
Az OMC-k működés területe a Total War Online - Magyarország fóruma. A fórumon 2008. óta futnak OMC játékok (folyamatosan indulnak és zárulnak le OMC játékok), az elmúlt években rengeteg tapasztalatot halmoztunk fel, ami a játék olajozott működéséhez szükséges, ezeket az OMC szabályzat tartalmazza. Időközben biztosan felmerültek benned kérdések, ezekre mind választ kapsz, tehát az OMC szabályzat ismerete alapvető >>
Jelentkezés esetén természetesen megpróbáljuk a tőlünk telhető módon, a lehető legtöbb játékos igényét kiszolgálni, de 1 jelentkező miatt nem biztos hogy új OMC-t fogunk tudni indítani. Ebben az esetben több választásod van ha játszani szeretnél;
- csatlakozol egy már futó OMC-hez amelyikben van szabad (megüresedett) hely, ehhez tekintsd át az OMC szabad helyek listáját és vedd fel a kapcsolatot a házigazdákkal >>
- vársz, amíg indul egy új OMC, erről itt kapsz információt >>
- szólsz az ismerőseidnek, hogy van ilyen lehetőség, ha már egyszerre 4-5-en jelentkeztek, akkor lehetséges hogy indítanak OMC-t (a fórumról is jelentkeznek majd az üres helyekre) ezt a fenti fórumtémában jelezheted.
Bármilyen kérdésed van az OMC-vel kapcsolatban, fejlesztőink állnak rendelkezésedre >>

Total War Online - Magyarország
 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 163 vendég böngészi