MINESWEEPER

 

Leesett az állatok, mi? Pedig, barátaim, ez is egy játék, méghozzá a jobbik fajtából, noha erre én csak a minap jöttem rá, méghozzá munka közben. El kell ugyanis árulnom, hogy a Minesweeper – polgári nevén Aknakereső – még a mi ótvaros NXT-gépeinken is megtalálható, és baromi jó érzés játszani vele tudva, hogy közben éppúgy kapjuk a fizetést, mintha kidolgoznánk a belünket. Kell ennél több? Nem. Ezért is döntöttem úgy, hogy – amolyan daily extraként – megörvendeztetlek benneteket ezzel a játékbemutatóval is; biztos vagyok benne, hogy akad majd köztetek is jó néhány magamféle elmeroggyant, aki sebtében klikkel a game ikonjára, és chipset rágcsálva veti magát az aknamezőre. Merthogy erről szól a játék: a történet szerint – hoppá, mi? – a második világháború végnapjaiban járunk, és hősünk – a névtelenségbe burkolózó, szótlan Soldier – bőrébe bújva kell túlélnünk a frontvonal viszontagságait.

CAMPAIGN MÓKA – A HÁTTÉRSZTORI
A játék történetéről – valami érthetetlen baki folytán – sehol nem esik szó, pedig nagyon is létezik, jóllehet személyenként más és más lehet. Ez persze némelykor előny is; az én verzióm igen komor, darkos és fenyegető, de erről talán a hely tehet, ahol ráakadtam. A keleti fronton járunk, s a minden támadásnál elől menetelő, visszavonuláskor pedig hátvédet alkotó Halálraszánt Regiment tagjaként állandó jelleggel a seggünk körül ólálkodik a halál, miközben rendre meg kell járnunk a poklot, ha haza akarunk jutni a szeretteinkhez, akik kakaót szürcsölnek és játékteszteket olvasnak, miközben mi egy ásó segítségével próbáljuk megnyerni a háborút. Az teljesen mindegy, hogy mi a küldetés – menekülés, felderítés, adatlopás vagy rabszöktetés –, a végén mindig a lehető legnagyobb katyvasz közepén találjuk magunkat, válasszuk bármelyik frakciót (a program nagy erénye, hogy jószerivel bármelyik valós-kitalált náció zászlaját választhatjuk), bármelyik karaktert. A végén pedig úgyis egyedül maradunk, és nem lesz más választásunk, mint hogy felmázoljuk magunkra a harci dekorációt, előhúzzuk a fémdetektort és a fentebb emlegetett ásót, és megpróbálkozzunk... a lehetetlennel.

JÁTÉKMENET
Magát a játékot biztosan ismeritek már, ámbár azt őszintén kétlem, hogy a Total War széria mellett jutna időtök arra, hogy elszórakozzatok vele. Megértem én, hogy elavult kissé a grafikai motor, de tekintsünk most el a real 3D varázsától, a dögös muzsikától meg a térden felül érő vérfolyamról. Az Aknakeresőnek több száz klónja jelent már meg a piacon, de ami eredeti az eredeti. A harmadik verziószámot viselő Windows óta annak szerves része (agy fordítva?); alapvetően viszont nem ez a játék célja, sőt inkább a veszélyes elemek elkerülése. A program az idő múlásával szinte semmit nem változott az időnként kiadott kvázi frissítései tökéletes hasonlóságot mutatnak elődjével. Ugyanaz a grafika, ugyanazon hanghatások. A mélabú szürkeséget éppen csak megtöri a vörösben úszó két kijelző, valamint a központi karakter napsárga színben tündöklő figurája. Már első példánya utat mutatott a jövő megjelenésébe, nagyszerű 3D hatású négyzetrács képezi a játék alapfelületét. Minden kocka három alapvető állapottal, mögöttes tartalommal rendelkezik, semmi, akna vagy épp 1-8-ig terjedő szivárványszín számok. A játékmenet nagyon egyszerű, az aknásított mezők kivételével fel kell fednünk a többi négyzet rejtett tartalmát. A program három alapvető nehézségi szinten, valamint egy szabadon paraméterezhető fokozaton játszható, ahol a pálya szélessége, magassága és a nehézséget meghatározó robbanóanyag mennyiség szabályozható. Minden leosztás teljesen egyedi, így hihetetlenül nagy a program újrajátszhatósági faktora. Minden kihívás más és más, ami nagy pozitívum, de a sikeresen teljesített küldetések jutalma rendre ugyanaz. Hanghatások terén, ha valamilyen hangszeren kívánunk megtanulni játszani, akkor remek segítség lesz az idő múlását monoton metronóm ütemes kattogását utánzó effekt, betegeskedőknek pedig a véletlen rossz kattintás által előhozható dinamikátlan robbanás. Ha sikerrel vesszük az ellenőrző pontok nélküli hosszú vadászatot, kellemes csilingelő dallam, valamint a program egyetlen karakterének napszemüvegbe öltözése lesz jutalmunk.

PRO ÉS KONTRA
A program alapvető tartalmi értékeihez képest meglehetősen drága, sokaknak a telepítése sem lesz könnyű feladat, de ez esetben a hozzáadott tartalom lehet döntő vásárláskor. Komplett operációs rendszer, beépített médialejátszóval, mely kibővíti a szegényes dallamkínálatot, web klienst valamint felsorolhatatlanul sok funkciót kínál, ami mindenképp elgondolkodtató opció a kasszánál. Fontos megjegyezni, hogy a hátteréül szolgáló Windows fedőnevű – változó hardverigényű – kezelőfelület rengeteg egyéb játék telepítésére adhat lehetőséget, sőt egy kifejezetten hasznos funkció segítségével – távoli asztal – még a többjátékos lehetőséget is megteremthetjük. Összességében elmondható, hogy az alkotás sikere nem véletlenül töretlen, és ennyi év távlatából ez nem kis eredmény. Végtére is egyetlen nagynevű játéknak sem sikerült elérnie hasonlót: hol van mára már a Medal of Honor, meg a Call of Duty? Piha! Hogy még véletlenül se higgye senki, hogy viccelek, még egy hangulatkeltő trailert is felkutattam nektek; csekkoljátok, és zúzzatok egy jót ti is a téli estéken, két OMC között. Mert, bár a fenti cikk javát kéretik nem komolyan venni, én most valóban elindítottam a programot, és arra jutottam, hogy tulajdonképpen tényleg megéri...

Dougal Glendower

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 149 vendég böngészi