Vilajet

A Vilajet egy táblás stratégiai társasjáték, mely a 16-17. századi török-magyar harcokat dolgozza fel (vilajetnek a középkori török közigazgatási egységet hívták). A helyszín a Dunántúl déli része, ahol akkortájt a határvonalak folyamatosan változtak. Egyszerre hat játékos játszhat, hárman-hárman képviselve a magyar és a török oldalt, de ketten is neki lehet kezdeni a játéknak. Mivel viszonylag összetett, ezért inkább az idősebb korosztálynak ajánlom (15+). A mai társasjátékárakhoz képest olcsón beszerezhető.

A játék célja és a kezdeti felállás:
A török és magyar játékosok számára az általuk uralt terültek felvirágoztatása, és az ellenség legyőzése katonai eszközökkel. Ötféle játékvariáns játszható, amely a törökök feladatát jelöli ki a játék megnyeréséhez, és az erre rendelkezésükre álló időt. A magyarok feladata ennek megakadályozása. A törökök hét várral kezdenek, melyet elosztanak egymás között, a magyaroknak 19 vára van, de csak egy részüket irányítják a játékosok.

Kor- és történelemhűség
Ebben a tekintetben kifejezetten jól eltalált társasjáték, teljes mértékben visszaadja a végek hangulatát. A két játszható nép közötti markáns különbségek itt is megtalálhatók. A magyar csapatok nagyobb részét a hajdúk, a huszárok és a felfegyverzett parasztok képzik, illetve lehetőség van zsoldosok felfogadására is. A török sereg gerincét az aszabok és a janicsárok, valamint szpáhi lovasság adja. Míg a törökök Budáról, illetve Eszékről kapnak utánpótlást, a magyar játékosok a saját falvaikból toborozzák a seregüket. A tűzfegyverek is nagy szerepet játszanak, lehetőség van ágyúöntésre, és a katonák puskával való felszerelésére. Kétféle tényleges harc létezik, mezei csata és várostrom. Különösen az ostromok sikerültek rendkívül élethűre. A török fél a játék elején jelentős túlerőben van (mint ahogy a valóságban is így volt), így ők kezdeményeznek, a magyar fél többnyire csak védekezik, és csak az ellenség felvonulását lassítja kisebb portyákkal. Ennek ellenére a török játékosok dolga is rendkívül nehéz, mivel szembesülniük kell a falvak ellenállásával is. Ezenkívül eredménykényszerben vannak, a sikertelen hadvezéreket feletteseik visszahívhatják, így kieshetnek a játékból.

Játékmenet:
A Vilajet fordulókra van osztva, ezek egy hónapot jelölnek. Először a török, majd a magyar játékosok köre játszódik le. Mivel a szabályok rendkívül bonyolultak, ezért egy-egy kör akár egy óráig is eltarthat. A játék legnagyobb része adminisztráció. Ezért mindenképpen érdemes a szabályokat egyszerűsíteni, az igényeknek megfelelően. A könyvelési idő lefaragásához érdemes számítógépet igénybe venni (Excel táblázat). A játékidő még így is borzasztóan hosszú marad, de legalább nem kell fél órát várni, mire a többi játékos végez a körével. Ha egyhuzamban játszunk, akkor körülbelül 30-60 órát vehet igénybe a teljes játék. Megfontolandó az OMC-szerű lebonyolítás, amennyiben nincs elég időnk rá.

Grafika:
A térkép elég nagy méretű, és szépen kidolgozott. A kezdeti állapotot ábrázolja, így az ezen felül elfoglalt falvakat és várakat a birtokló fél zászlójával kell jelölni. A mezei csatához és várostromhoz használható táblák lehettek volna igényesebbek, inkább félkész sablonoknak tűnnek, mint igazi harcmezőnek. A térképen használt betűtípust - bár szép - szokni kell, elsőre nehezen olvashatóak el a helynevek.

Összegzés:
Egy jól sikerült játék azok számára, akiket érdekel a magyar történelem, és szeretnek taktikázni. Sajnos a játékmenet nehézkes és időigényes, sokat kell számolgatni, és könyvelni. A szabályok egyszerűsítésével, és számítógép használatával könnyebbé és gyorsabbá tehető.
misafeco
 
Fórum: legfrissebb
Posted by wick - okt.. 18, 2018 19:48
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 18:45
Posted by misafeco - okt.. 16, 2018 10:35
Posted by DAR - okt.. 15, 2018 18:04
Posted by Johannesz Angelosz - okt.. 14, 2018 19:59
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 191 vendég böngészi