Szvébek - Rome 2: Total War

"Vér, Nemesség, bátorság"
Kikről is van szó?
A szvébek, avagy szvévek (Suebi, Suevi) a mitológiájukból és hitvilágukból következően talána svábok (Schwaben) rokonai, a nyugati germán népek egy csoportja voltak, amelyhez többek között a markomannok, a kvádok, a hermundurok, a szemnonok (nem keverendők össze a szenonokkal!) és talán a longobárdok tartoztak. Indogermanista nyelvészek szerint a név a protogermán "swēbaz" szóból származik, ami a "swe" (saját ember) szótő származéka. A szvébek a Kr. u. 1. században az Elba folyó melletti területeken éltek. Néhány csoportjukat a hunok űzték el a szálláshelyükről, ezek részben Elzász, Bajorország és Svájc területére telepedtek, ahol feloldódtak a többi germán népcsoportban. Legnyugatibb águk azonban 409 táján behatolt Hispaniába, ahol az északnyugati területen félig-meddig független királyságot hozott létre. Keresztény királyukat, Rechiart 456-ban a nyugati gótok győzték le, de az utolsó szvéb területek csak 585-ben kerültek gót fennhatóság alá, véres - és igen hosszúra nyúló - küzdelmek árán.

 

A szvébek és a háború
A szvéb egy tipikusnak mondható, rettenthetetlen ógermán kultúra, északkeletre Galliától. Nem mondható egységesnek, helyette sok azonos hitű és nyelvű törzs lakja a vidéket, akik gyakran átkelnek a Rajnán, hogy a szomszédos gall településeket fosztogassák. Haderejük nagyban függ a gyalogságtól és rajtaütésszerű támadásoktól; háborúik legfőbb mozgatórugója a fosztogatás. Prózai, de roppant mód hatásos. A harcosaik általában könnyen vannak felszerelve, a legtöbbjük a framea-t használja - ez egy hajítódárdákra emlékeztető lándzsa -, kardot csak ritkán forgattak. Gyakran szerelkeznek fel kerek, ovális vagy hatszög alakú pajzsokkal, ezen kívül csak egy köpenyt vagy valami hasonló, durván kikészített ruhadarabot viselnek. Harci bátorságuk legendás, és okkal félik őket az ellenségeik. Még a legbátrabb centurió is megremeg a rohamozó berserkerek láttán; a sötét, járhatatlannak vélt erdőkből előbukkanó, harci jelekkel kifestett vademberekről még Julius Caesar is megemlékezett, és nem éppen szívesen. A szvébek amúgy meglehetős elszigeteltségben éltek, nem nagyon kereskedtek a többi törzsön kívül senkivel. Ez azt eredményezi, hogy a játékban csak a fölösleges hadizsákmány vagy rabszolga érhető el náluk. Hogy megkülönböztessék magukat a rabszolgáiktól, a szabad emberek és a harcosok egyfajta fejdíszt viseltek, amit manapság szvébcsomóként ismerünk. Királyaik, törzsfőik és harcosaik még kidolgozottabb változatait viselték ennek a csomónak.

Suebi: Total War
Ilyen feltűnő megjelenés mellett a harcokból való kitűnés nagyon fontos. Habár a királyok és a törzsfők előkelő származásúak, mégis választják őket, ezért fontos hogy folyamatosan kitüntessék magukat. Ez már a te dolgod lesz, kedves játékos, s megfelelő irányítás alatt a szvébekben megvan a lehetőség, hogy egy a szétzilált törzsek egyesüljenek. Britannia, Gallia valamint Ibéria is könnyen az uralmuk alá kerülhet, akkor pedig... Hasonlóan a többi germán frakcióhoz, a szvébek mesterei a erdei hadviselésnek és a fosztogatásnak. Kisebb törzsek államszövetségeként diplomáciai bónuszt kapnak a többi barbár törzzsel való tárgyalás során, és előnyben vannak a kisebb törzsekkel szemben, akik az útjukba mernek állni. Megvetéssel tekintenek az idegenekre, a civilizált kultúrára és a többi barbárra egyaránt, ezért jelentős ellenállásra kell számítani azok részéről, akiket meghódítanak. És ha már hódítás: lehet-e nagyobb cél egy barbár király szemében, mint az ismert világ közepének mondott Róma kifosztása?
Azt hiszem, nem.

A totalwar.com cikke nyomán (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Suebi_Faction)
Szabad fordítás: buttons
Lektorálta: Glendower
FÓRUMTÉMA: Tovább >>

 
Fórum: legfrissebb
Posted by Cisquo - szept.. 19, 2018 20:15
Posted by Johannesz Angelosz - szept.. 18, 2018 20:54
Posted by Amokfutokova - szept.. 18, 2018 15:52
Posted by misafeco - szept.. 17, 2018 11:32
Posted by gzura - szept.. 16, 2018 22:03
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 71 vendég böngészi